Unsuz Browni Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Unsuz Browni Tarifi ve Malzemeleri

Unsuz Browni

Brownie, şeker, yumurta, yağ, kakao veya çikolata gibi ana malzemeler kullanılarak yapılan bir tatlı türüdür. Ancak, unsuz browni tarifinde olduğu gibi, browni içerisine un konulmadan da kolaylıkla yapılabilir. Brownie karışımını hazırlamak ve hamuru kabartmak oldukça maharet isteyen bir konudur. Fakat endişe etmeye gerek yoktur çünkü bu maharet zamanla kazanılabilir. Ayrıca, her brownie aynı derecede ve aynı sürede pişirilmez. Bunları etkileyen ana unsurlar brownie içerisine kullanılan malzemelerdir. Aynı zamanda browninin eşit ve güzel pişmesi için fırının en orta katında pişirilmesi önerilir. Unsuz browninin yapımı oldukça kolaydır ve çayın veya kahvenin yanında servis edilebilir.

Unsuz Browni Tarifi İçin Malzemeler

Kek Hamuru İçin

  • 250 gram tereyağı
  • 100 gram damla çikolata
  • 100 gram kakao
  • 4 adet oda sıcaklığında bekletilmiş yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Çikolatalı Sos İçin

  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri İçin

  • Hindistan cevizi

Unsuz Browni Nasıl Yapılır?

Unsuz browni tarifi için öncelikle browni hamuru hazırlanmalıdır. Bunun için oda sıcaklığında bekletilmiş yumurtaların sarıları ve akları ayrılır. Yumurta akları küçük bir kaba alınarak yüksek devirli mikser yardımıyla köpük oluncaya kadar çırpılır. Köpük yumurtalara pudra şekeri ilave edilerek çırpılmaya devam edilir. Ayrı bir derin karıştırma kasesinde ise yumurta sarıları mikser ile çırpılır. Yumurta sarıları iyice çırpıldıktan sonra kâsenin içerisine toz şeker ve tereyağı ilave edilir. Burada önemli püf noktası tereyağının oda sıcaklığında bekletilmiş olmasıdır. Mikserde kolay karıştırılması için tercihe göre küçük küpler halinde doğranarak da kâseye ilave edilir. Bir diğer püf noktası da karıştırılma işlemi esnasında toz şekerin iyice erimesidir. Browni hamuruna süt, kakao, kabartma tozu ve vanilya da eklenerek aynı hızda karıştırma işlemine devam edilir. Bundan sonraki aşamada spatula ya da kaşık kullanarak karıştırma işlemi sürdürülecektir. Kâsenin içerisine ayrı bir kapta çırpılmış köpük kıvamlı yumurta akları ve damla çikolata ilave edilir. Bu esnada hamur çok yavaş hareketlerle havalandırılarak karıştırılır. Unsuz browni için çok derin olmayan bir borcam ya da kek kalıbı tercih edilebilir. Borcamın her tarafı iyice yağlandıktan sonra hazırlanan kek hamuru borcama boşaltılır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirilir. Kek hamurunun içerisinde un olmadığı için pişme süresi diğer kek hamurlarına göre daha kısa olacaktır. O nedenle kek ilk 10 dakikadan sonra belirli aralıklarla kontrol edilmelidir. Ayrıca, unsuz browni diğer keklere nazaran çok fazla kabarmayacaktır. O nedenle endişe edilmesine gerek yoktur.

Kek hamuru fırında pişerken küçük bir tencerede çikolatalı sos hazırlanır. Çikolatalı sos için kakao, şeker ve süt sos kıvam bulana kadar iyice kaynatılır. Son olarak içerisine tereyağı eklenir ve sos tenceresi ocaktan alınır. Fırından çıkarılan browni istenilen şekillerde dilimlenir. Browni fırın sıcaklığını korurken üzerine çikolata sosun tamamı boca edilir. Sosun browni üzerine dökülürken her bir noktasının eşit şekilde sosa bulanmasına özen gösterilmelidir. Unsuz browni çikolatalı sosunu çekmesi için bir süre oda sıcaklığında bekletilir. Servis tabağına alınan unsuz browni üzerine bir tutam Hindistan cevizi serpilerek sunum yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Bikem

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Browni yaparken un kullanmadığınızda kekin dokusu nasıl oluyor? Ayrıca, unsuz browni yaparken içine eklenen malzemeler kekin yeterince kabarmasını sağlıyor mu? Fırında pişirme süresi diğer keklere göre farklı olduğu için pişme süresini nasıl kontrol ediyorsunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Bikem Hanım, unsuz browni yaparken kekin dokusu genellikle daha yoğun ve nemli oluyor. Un yerine genellikle badem unu, hindistancevizi unu veya bazen sadece çikolata kullanılabiliyor. Bu malzemeler kekin kabarmasını un kadar sağlamasa da, yüksek protein ve yağ içeriği sayesinde yeterince kabarmasına yardımcı oluyor.

Fırında pişirme süresini kontrol etmek için klasik keklerden farklı olarak bıçak veya çatal testi yerine, kekin üzerinin parlaklığını ve ortasının hafif çökmüş olup olmadığını kontrol etmek daha etkili oluyor. Pışirme süresi genellikle 20-25 dakika civarında oluyor ama fırının özelliklerine bağlı olarak bu süre değişebilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Islak Browni Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Islak Browni Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Browni Islak Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Browni Islak Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Browni Muffin Tarifi ve Malzemeleri

Browni Muffin Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli Browni Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli Browni Tarifi ve Malzemeleri

Browni Tarifi ve Malzemeleri

Browni Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Cevizli Browni Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Browni Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Browni Kek Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Browni Kek Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bitter Çikolatalı Browni Tarifi ve Malzemeleri

Bitter Çikolatalı Browni Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Browni Tarifi

Oktay Usta Browni Tarifi

Mini Browni Tarifi ve Malzemeleri

Mini Browni Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Browni Kek Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Browni Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kağıtta Browni Tarifi ve Malzemeleri

Kağıtta Browni Tarifi ve Malzemeleri

Ayvalı Browni

Ayvalı Browni

Browni Topları Tarifi ve Malzemeleri

Browni Topları Tarifi ve Malzemeleri